Actueel functionerings overzicht
CALL
QRG
ERP
status
opmerkingen
PI7HVN
144.423
1,0 W.
actief
(0 dBd) klaverbladantenne (pol.=H)
PI7HVN
432.423
0,1 W.
actief
(+3 dBd) klaverbladantenne (pol.=H)
PI3HVN
145.700
10 W.
actief
(Subt.82,5 Hz in/uit) +6 dBd hoofdantenne (pol.=V)
PI2HVN
430.025
8 W.
actief
(Subt.82,5 Hz in/uit) +9 dBd hoofdantenne (pol.=V) EL.# 607585
PI2NON
430.275
coversity
+6 dBd zijantenne (pol.=V)
PI6HVN
1298.700
28 W.
actief
(+12,5 dBd) monobandantenne (pol.=V) EL.# 607585
 
HET LAATSTE RZGHVN-NIEUWS

2019 »

15-10
Repeater toch weer aan de zij-antenne

X5000 zijantenneToch was het niet een goed idee om de hoodantenne weer te gebruiken voor PI3HVN. Behalve dat de zender eindtrap ligt te kreunen van de SWR, geeft het ook een bijzondere onrustige ontvangst met veel kraak storingen en vreemde fading. Daarom is besloten toch de X-5000 antenne aan de zijkant van de mast weer aan te sluiten. Het ietwat mindere bereik heeft als voordeel: een goed functioneren. Bovendien stimuleert het de gebruiker om de eigen antenne zelf eens te optimaliseren.Zo heeft het nadeel ook een voordeel.

04-10
Stream / VU-meter probleem

HamnetSchotelAls gevolg van de relatief grote afstand tussen de HAMnet posten is kortstondige instabiliteit in de verbinding mogelijk de oorzaak dat de PiHVN server soms kort het contact verliest met HVN. Dat stopt de Mumble input en de VU-meter detectie. Dan is een manuele reset op afstand vereist. Dat dat een beetje lastig is lijkt ons duidelijk. Door voorlopig niets te veranderen kunnen we ontdekken hoe vaak dit euvel voorkomt. Daarna zal geprobeerd worden door een software verandering dit probleem te verhelpen. Het geeft een beetje ongemak, maar we hopen op uw begrip.

15-09
Repeater hoofdantenne tijdelijk weer in gebruik

Ondanks dat de SWR verre van ideaal is, is toch de hoofdantenne weer aangesloten. Het betere bereik en de betere gevoeligheid van PI3HVN zijn doorslaggevend geweest. We hopen in de toekomt een definitieve oplossing te vinden.

02-08
Repeater hoofdantenne defect

FRM 2019De afgelopen weken hebben we een vreemde storing kunnen horen op zowel PI2HVN als PI3HVN. Vandaag is een techneut met meters en gereedschap naar de zendder ruimte geklommen. Er is geconstateerd dat de SWR van deze antenne sterk is veranderd: op 2m 1 op 2,4 en voor 70cm: 1 op 2,8. Omdat dit niet bevordelijk is voor het functioneren van de duplex filters is voorlopig de zij-antenne (met aanmerkelijk minder gain) aangekoppeld voor zowel het 2m. als het 70cm relais. Zodra de vakanties zijn afgelopen en het week het ook nog toe laat zal de Kathrein X-7000 hoofdantenne onderzocht worden. Tot dan kan het bereik van PI2HVN en PI3HVN iets verminderd zijn. We hopen op uw begrip.

28-05
Nieuwe donateur RZGHVN

HVN-donatiesAfgelopen week hebben we weer een nieuwe donateur bijgeschreven op de erelijst. Staat u er al op?


25-05
Succesvolle Friese Radio Markt 2019

FRM 2019Afgelopen zaterdag hebben we als RelaisZenderGroep opnieuw een succesvolle en leuke radiomarkt in Beetsterzwaag meegemaakt. Elk jaar staan we met de stand met ingebrachte spullen op de Friese Radio Markt, met als doel deze te verkopen, om hiervan onze vaste jaarlijkse kosten (locatie huur en verzekeringen) te kunnen betalen. Dit jaar was het buiten aanmerkelijk frisser, maar waren de reacties op onze activiteiten niet minder hartverwarmend.
VUmeter project Pi-HVN Sepp PA8Q heeft ons de hele dag op de stand van de FRM versterkt.Sepp gaf ook informatie over de eigen audio stream server die hij gemaakt heeft voor HVN, genaamt Pi-HVN. Op http://pihvn.pa8q.nl leest u meer hierover. Een fantastisch initiatief: nu kunnen we op een VU-meter zien hoe zwak of hoe sterk we moduleren. Wij zijn hem hier erg dankbaar voor. Om de standbezetting nog meer te versterken kwam ook Ger PA0GHR een groot deel van de dag zijn vrolijke gezicht laten zien. Hulde :-)

24-05
Nieuwe audio stream-server

Audio streamSepp PA8Q heeft een eigen audio stream server gemaakt, genaamt Pi-HVN. Op deze server kunt u nu ook een low-latency stream beluisteren. Dit betekend een geluids stream met heel weinig vertraging. Ook is een VU-meter geimpleteerd. Vandaag is alles aangesloten en afgeregeld. Het draait op dit moment op proef. Meer info hierover op de website: https://pihvn.pa8q.nl/index.html18-05
23cm experiment

23cm monoband antenneOp deze zonnige dag werd er tijd gevonden om een 23cm monoband antenne te plaatsen met een nieuw stuk Cellflex kabel. Tot nu toe werden combi antenne's toegepast, maar met dit experiment willen we uitproberen of een monoband antenne beter functioneert dan een meerbands exemplaar. De versterking zou optimaal moeten zijn. In de praktijk werden onze vermoedens bevestigd: het relais functioneert net iets beter: ontvang makkelijker en straalt verder. Dank aan de PA0GHR, Ger voor de ondersteuning. De resultaten hoort u (op dit moment met 4 Watt) op 1298,700 MHz: PI6HVN

22-04
Donateurs RZGHVN

HVN-audiostreamingDe hypermoderne PC die wordt gebruikt om onze audio te streamen kreeg steeds meer nukken. Daarom is ie vandaag meegenomen naar het laboratorium in Drenthe. Omdat hij 24/7 aanstaat is alles op de beeldbuis niet meer leesbaar. Na een remote-bedien-app-update hopen we dat hij weer luistert naar de op afstand gestuurde commando's. We denken dat hij deze week nog terug geplaatst kan worden. Tot dan is het stil op de digitale HVN-kanalen. Maar analoog (in de ether) is het zeker niet stil !

12-04
Echolink verbinding en webstreams weer actief
WebstreamsOnze IT-ers hebben zowel de Echolink als de audiostreams van PI2HVN en PI3HVN weten te herstellen. Onlangs was door een internet wijziging de IP-verbinding verbroken, waardoor de data rechtstreeks in het oneindige archief verdween. Meeluisteren was via de webstream een poosje niet meer mogelijk. Nu de éénen en de nullen weer gestroomlijnd zijn werkt het systeem als het goed is weer. Hoewel MEEDOEN de voorkeur heeft (een amateur heeft immers bijna altijd wel wat te vertellen), kan men vanaf nu dus ook weer meeluisteren via internet. Ook Echolink werkt weer optimaal.

10-03
Donateurs RZGHVN

HVN-donatiesVandaag is onze webpagina voor donateurs aangepast. Hierop staan de ondersteunende OM's en Verenigingen als eervolle vermeldingen. Zonder donateurs is het onmogelijk om deze non-profit vriendenclub te laten voortbestaan. Onze vaste lasten (voor locatie gebruik en verzekerings gelden) zijn jaarlijks een behoorlijke post. Middels aanwezigheid in onze stand tijdens de Friese Radio Markt proberen we een deel van onze vaste financiële lasten binnen te krijgen. Dit doen we door verkoop van ingebrachte mooie spullen. Meestal krijgen we een hoop positive bijval in de vorm van complimenten, maar een donatie laat ons gemoed helemaal blij kleuren. Onze donateurs van dit jaar staan kleurig op onze donateurs-pagina. Dank u allen !

naar RZGHVN 2018-nieuws


© 2018 RelaisZenderGroep Heerenveen, Bijgewerkt op: de recentste datum bovenaan deze lijst.